Technieuws

Imec-lab verlengt levensduur organische zonnecellen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Imomec, een aan Imec gelieerd laboratorium aan de Universiteit Hasselt, heeft een organische zonnecel ontwikkeld die aanzienlijk langer meegaat dan de huidige exemplaren. De onderzoekers zagen de efficiëntie gedurende honderd uur niet inzakken, terwijl dat normaalgesproken al na enkele uren meetbaar is. De ontwikkeling is belangrijk voor de toekomstige vercommercialisering van organische cellen, waarvoor ’wij een levensduur van vijf jaar en een efficiëntie van tien procent nodig achten‘, vertelde senior scientist Tom Aernouts op de Annual Research Review Meeting van Imec. De robuuste cel heeft een rendement van 3,22 procent.

Imec wist de levensduur te verlengen door de nanostructuur van het polymeermengsel te stabiliseren. Het intiem mengen van polymeren is een gangbare strategie om een groot grensvlak te verkrijgen, zodat elektron-gatparen die worden gevormd door invallend zonlicht altijd dicht bij een overgang zijn. Als ze daartoe niet te kans krijgen, vervallen de excitonen en gaat energie verloren. Het probleem is dat de polymeren de neiging hebben spontaan te ontmengen. Imomec wist de morfologie echter te stabiliseren. Hoe precies, dat kon Aernouts niet zeggen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content