Kort nieuws

Imec-implantaat voegt gevoel toe aan prothese

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Imec heeft op zijn jaarlijkse technologieforum een prototype getoond van een flexibel implantaat dat tweerichtingsverkeer met actieve protheses moet kunnen realiseren – naast bewegen ook voelen. Het implantaat is bekleed met 64 elektrodes en wordt ingebracht in een zenuwbundel in bijvoorbeeld een armstomp. De motorische signalen van de hersenen naar de spieren worden geïnterpreteerd en doorgeseind naar de prothese. Andersom kan het implantaat externe sensorsignalen opvangen en omzetten naar pulsen voor de sensorische zenuwen.

De aanpak om actieve protheses met spiersignalen aan te sturen, wordt vandaag de dag al mondjesmaat toegepast. Vaak wordt hiervoor de elektrische activiteit op de huid gemeten, maar met implanteerbare sensoren is het aanzienlijk nauwkeurigere aansturing mogelijk. Binnen het Impress-project (Implantable Multimodal Peripheral Recording and Stimulation System) van de universiteit van Florida wordt onderzocht of dit verder te verbeteren is door het aantal elektroden sterk te verhogen en door haptische feedback toe te passen, zodat de gebruiker voelt wat hij vastpakt. Dit project valt binnen het Haptix-programma van het Amerikaanse Darpa-agentschap.

Het prototype van het implantaat bestaat uit een microchip van 35 micrometer dik die samen met elektrodes verpakt wordt in een biocompatibel flexibel omhulsel. Het implantaat bevat 64 elektrodes, met mogelijke uitbreiding naar 128. Met een naald die aan de chip bevestigd is, kan het geheel ingebracht worden en bevestigd worden aan een zenuwbundel. Huidige interfaces bevatten substantieel minder elektrodes en worden rond de zenuw gewikkeld, waardoor de geen contact maakt binnenin de zenuwbundel.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content