Technieuws

Imec helpt Frans chipje binnenshuis plaats bepalen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Franse fabless Blinksight heeft een enkelchipoplossing uitgebracht voor plaatsbepaling binnenshuis, gebaseerd op de pulsradiotechnologie van Imec en Holst. Het chipje is bedoeld voor batterijgevoede systemen en kan de driedimensionale locatie in een gebouw tot op tien centimeter nauwkeurig bepalen. Als toepassing noemt het Franse bedrijf labels, draadloze sensoren en mobiele apparatuur. Een enkel basisstation kan duizenden snelbewegende tags realtime volgen. Bovendien kan het communicatiekanaal ook nog data verzonden zoals temperatuurgegevens.

De chip codeert de data in zeer korte maar extreem breedbandige radiopulsen in plaats van via dragergolf. Daardoor ligt het energiegebruik zeer laag. Blinksight claimt een levensduur boven de vijf jaar voor een standaard knoopbatterijtje. De chip is geschikt voor de frequentiebanden tussen 3,1 en 4,8 GHz of tussen de 6 en 10 GHz, waardoor die wereldwijd inzetbaar is. Het bereik bedraagt enkele tientallen meters.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content