Kort nieuws

Imec helpt Europees actief TSMC uit de brand

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Imec ontwikkelt voor TSMC applicatiespecifieke more than Moore-technologie, zoals fotonica, sensoren en Mems-systemen. Dat heeft Imec-topman Luc Van den hove nogmaals benadrukt op het International Electronics Forum in Dresden. Vorig jaar maakten het onderzoeksinstituut en de foundry al bekend de R&D-banden aan te halen, zowel voor de ontwikkeling van geavanceerd CMos als voor de ontwikkeling van chips met geïntegreerde, specialistische functies op oudere procestechnologieën. TSMC kondigde daarbij aan eveneens andere Europese onderzoekspartners te zoeken.

Sinds foundry‘s aan de cutting edge werken, ontkomen zij niet meer aan samenwerking. TSMC sloot zich in 2005 dan ook aan bij Imecs 22-nanometerprogramma. De Taiwanezen wil ook graag more than Moore-chips produceren, maar daar liggen de zaken ingewikkelder. Zelfstandig willen zij de ontwikkeling niet doen zonder een gegarandeerde vraag, maar die vraag komt er niet zolang er niets ontwikkeld is. Het Leuvense onderzoeksinstituut is de ideale ’tussenpersoon‘ om dit probleem op te lossen. Voormalig TSMC Europe-baas Kees den Otter, onlangs aangesteld bij Imec, gaat de samenwerking in goede banen leiden.

Er is ook kritiek op TSMC‘s opereren in Europa, dat zelf nog maar een klein marktaandeel in de wereldwijde chipproductie heeft maar honderden miljoenen publieke euro‘s uitgeeft aan chip-R&D. De Europese belastingbetaler financiert op die manier de ontwikkelinspanningen van een Aziatisch bedrijf, zo meent onder meer analist Malcolm Penn van Future Horizons.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content