Kort nieuws

Imec en Universiteit Gent in project voor goedkope tbc-test

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Imec, de Gentse universiteit en het Gentse Trinean starten samen met Spaanse en Duitse partners met de ontwikkeling van een op microfluidica en fotonica gebaseerde point-of-care test voor tuberculose. Het project, Pocket genaamd, wordt ondersteund met een FP7-subsidie en zal drie jaar duren, waarvan het laatste jaar wordt gebruikt voor veldtesten in Afrika en India. In totaal is er 3,6 miljoen euro beschikbaar voor het project, waarvan 2,7 miljoen Europees geld.

Tuberculose is met name in ontwikkelingslanden nog altijd een omvangrijk probleem. Een goede test om de ziekte op te sporen ontbreekt echter. De huidige testen zijn ofwel peperduur ofwel te ongevoelig. De partners willen daarom een goedkope en nauwkeurige test ontwikkelen die een uitslag geeft op basis van een urinemonster. Ze gebruiken hiervoor een siliciumnitiridechip met fotonische en microfluïdische componenten, die met een apparaat uitgelezen kan worden. De onderzoekers denken dat ze dit apparaat door de keuze van de juiste lichtgolflengtes zeer simpel en goedkoop kunnen uitvoeren.

Imec zal zich in het project bezighouden met de chipfabricage, de Universiteit Gent met het ontwerp van de fotonica. Trinean, een spin-off is van Imec en de Gentse universiteit die apparatuur ontwikkelt voor detectie van genetisch materiaal, zal het uitleesapparaat ontwikkelen. Voor de microfluïdica is het Duitse Microfluidic Chipshop betrokken. Voor detectie werkt gewerkt aan een nieuwe cocktail van antilichamen. Daarvoor is het Duitse Lionex verantwoordelijk, terwijl het Spaanse The NanoB2A Group zich ontfermt over de oppervlaktechemie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content