Technieuws

Imec en Plextronics in zonnecellen van de rol

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

Imec gaat met Plextronics samenwerken om een droom in energieopwekking te realiseren: zonnecellen van de rol. De partners willen over vier jaar een flexibel folie hebben dat minimaal 6,5 procent van het zonlicht omzet in stroom.

Plextronics is gespecialiseerd in drukprocessen en materialen voor organische elektronica. Naast zonnecellen werkt het ook aan verlichting en elektronica op basis van polymeren. Imec gaat procesontwikkeling doen op basis van Plextronics‘ materialen en inkten om de huidige opbrengst flink omhoog te krikken. Plextronics zegt een recordopbrengst van 5,9 procent te hebben laten zien. Dit betekent dat deze materialen in de praktijk maar enkele procenten van de lichtenergie omzetten in bruikbare stroom. Het zeer ambitieuze doel is om in 2012 al een rendement van 6,5 tot 7,5 procent te bereiken bij een levensduur van vijf jaar.

In een persbericht zegt Imec dit te willen bereiken met een zogenaamde multi-junction cel. Dit betekent een stapeling van lagen die gevoelig zijn voor verschillende golflengtes van het licht. In Leuven zullen onderzoekers werken aan de opschaling van dit proces.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content