Imec en Holst verbeteren eeg-helm


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Imec en het Holst Centre hebben op de Medical Device & Manufacturing-conferentie in Anaheim een nieuw prototype getoond van hun helm voor het meten van hersensignalen (eeg), die bedoeld is om constant gedragen te worden. Dat zou in de toekomst gebruikt kunnen worden voor medische toepassingen, maar ook voor bijvoorbeeld gaming, het monitoren van concentratie in werk- of verkeersomgevingen, of leersystemen.

De ontwikkelaars richten zich op een ontwerp dat continue gedragen kan worden, wat technisch lastig is. In de huidige praktijk moeten elektroden met een elektrisch geleidende gel op de hoofdhuid geplakt worden om de kleine hersensignalen optimaal te kunnen opvangen. Elke elektrode is met een draadje gekoppeld aan een signaalverwerkingskastje.

Bij een eeg-systeem dat constant gedragen kan worden, zijn droge elektroden gewenst en kabeltjes zijn natuurlijk uit den boze. Bij droge elektroden is het signaal echter een stuk zwakker. Signaalverwerking via een speciaal daarvoor ontworpen IC moet soelaas bieden. Het IC is ook verantwoordelijk voor het draadloos versturen van de bewerkte gegevens over een afstand van maximaal tien meter. Daarbij is voor het energieverbuik goed op de kleintjes gelet. Imec en Holst schatten dat het systeem anderhalf tot vier dagen meegaat op een kleine batterij.

Imec en Holst maken de technologie beschikbaar via een licentieovereenkomst of aan partners binnen het Human++-programma.