Nieuws

Imec en Holst Centre verbeteren ‘eeg-koptelefoon’

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Op de Smart Systems Integratie-conferentie in Barcelona hebben Imec en het Holst Centre een draadloos eeg-systeem laten zien dat zichzelf van stroom voorziet. Het combineert een thermo-elektrische generator en zonnecellen als energiebron. Een eerder ontwerp had alleen de generator als energiebron en was daarom een stuk groter en zwaarder. De nieuwe versie, die wat weg heeft van een hoofdtelefoon, is daarom comfortabeler, zeggen Imec en het Holst Centre.

Imec en het Holst Centre ontwikkelen draagbare eeg-toestellen die continue hersenmetingen mogelijk moeten maken in de huiselijke omgeving. Het is de bedoeling dat de patiënt zo min mogelijk wordt gestoord bij zijn dagelijkse activiteiten. De huidige toestellen zijn door hun grootte en gewicht en doordat ze afhankelijk zijn van netstroom, moeilijk te verplaatsen. Patiënten zijn daardoor gebonden aan de ziekenhuisomgeving.

Het eeg-systeem genereert binnenshuis gemiddeld zo‘n 1 milliwatt, terwijl 0,8 milliwatt voldoende is. De zonnecellen kunnen bijspringen wanneer de gradiënt tussen lichaams- en omgevingstemperatuur niet meer toereikend is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de patiënt naar buiten wandelt op een zonnige zomerdag. Omdat de zonnecellen dienen tevens als koelvinnen, die het temperatuursverschil tussen het hoofd en de omgeving zo groot mogelijk houdt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content