Kort nieuws

Imec en co. op zoek naar losse tumorcellen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Imec, het Belgische ICSense, de Nederlandse specialist in genetische diagnoses MRC Holland en partners uit Duitsland, Groot-Brittannië, Noorwegen, Spanje en Zweden hebben een project op poten gezet voor eenvoudige detectie van kankercellen die los in het bloed circuleren. Dit soort cellen kunnen uitzaaiingen veroorzaken of de tumor na behandeling doen terugkomen. Het doel is om een labchipgebaseerd apparaat te ontwikkelen waarmee vrije kankercellen goedkoop en in een vroeg stadium zijn te detecteren. Nu is daar een bewerkelijke laboratoriumanalyse voor nodig die meerdere dagen in beslag neemt.

Het project, genaamd Miracle (Magnetic Isolation and Molecular Analysis of Single Circulating and Disseminated Tumour Cells on Chip), wordt gesteund met een subsidie van 7 miljoen euro van het Zevende Kaderprogramma en duurt vier jaar. Het totale budget van het programma bedraagt 9,2 miljoen.

Het opsporen van de tumorcellen wordt bemoeilijkt door de extreem lage concentratie in het bloed: minder dan een cel per milliliter. Een aantal van de Miracle-partners heeft in een eerder project labchiptechnieken ontwikkeld om dergelijke cellen te isoleren, te tellen en genetisch te karakteriseren. De partners willen dit nu uitbouwen tot een volledig geautomatiseerde applicatie die binnen een halve dag of minder een betrouwbare meting kan geven.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content