Kort nieuws

Imec en co houden koe in de gaten

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Na drie jaar sleutelen hebben de partners binnen het Imec Icon-project Monicow een systeem ontwikkeld dat veehouders uitgebreid inzicht geeft in het gedrag van hun koeien. Daarvoor hoeven slechts enkele parameters bepaald te worden en realtime doorgestuurd naar een backend, dat ze verwerkt tot inzichten. Dankzij een inductief-laadsysteem hoeven er geen batterijen vervangen te worden en wordt de datastroom nooit onderbroken.

Het project werd drie jaar geleden opgestart door Imec, de universiteiten van Leuven en Gent, NXP België, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek en vier andere projectpartners. De monitoringsystemen die al op de markt zijn, bieden nog geen geïntegreerde oplossing die het volledige gedrag van de dieren in kaart brengt. Ze meten bijvoorbeeld slechts één parameter of sturen data met lage frequentie door.

Het Monicow-prototype integreert een temperatuursensor in het bestaande oormerkt, en voegt daar een halsband aan toe met een bewegingssensor en een communicatiesysteem. Data worden uitgewisseld via ultrawideband, waarmee tevens lokalisatie mogelijk is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content