Imec demonstreert lcd op contactlens


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Imec en zijn Centrum voor Microsysteemtechnologie (CMST) aan de Universiteit Gent hebben een harde noot gekraakt in het integreren van lcd-technologie in een contactlens. Zij onthullen een prototype dat een enkel figuurtje – een dollarteken – van donker naar helder kan doen verschieten. Overigens is de demonstrator nog lang niet geschikt om in het oog te dragen en is alle stuurelektronica en de stroomvoorziening naast de lens te vinden. Maar het is wel gelukt is om de displaytechnologie aan te brengen op een flexibel gebogen oppervlak. De onderzoekers willen nu een Europees project opzetten om het idee verder uit te werken.

De Vlaamse onderzoekers hebben voor de demonstratie uit de trukendoos van de flexibele displays geput. De elektronica op de lens is gemaakt van het geleidende polymeer Pedot. ’Flexibele lcd-schermen zijn normaal gezien niet geschikt om in een nieuwe vorm gegoten te worden, en al helemaal niet in een sferische vorm. De grootste uitdaging was dus om een zeer dun bolvormig substraat te ontwikkelen met actieve polymeerlagen die de extreme omstandigheden van het modelleerproces aankunnen‘, vertelt Jelle De Smet, onderzoeker van het CMST.

Dollartekens in de ogen zijn niet langer voorbehouden aan stripfiguren met de lcd-contactlens van Imec en de Universiteit Gent – alhoewel de lens nog niet geschikt is om echt in het oog gedragen te worden.

De volgende stap is om de elektronica en op de contactlens zelf te integreren. Volgens De Smet zijn daar geen fundamentele problemen te verwachten, de elektronica is vrij basaal. Daarnaast moet er een stroomvoorziening komen. Ook daar ziet De Smet geen fundamentele problemen: ’lcd gebruikt maar microwatts per vierkante centimeter, ik denk dus dat we daar wel safe zitten. Er zijn al ontwerpen getoond met geïntegreerde inductiespoelen, maar wij denken ook aan microbatterijen of zonnecellen zodat je niet voortdurend een stroombron bij je hoofd hoeft te dragen.‘

Aan mogelijke toepassingen van de technologie is geen gebrek, ook niet van een simpele versie. Met slechts één beeldelement kan bijvoorbeeld al een zelfdimmende contactlens worden ontworpen. Met enkele afzonderlijk aanstuurbare concentrische ringen kan een kunstmatige pupil gevormd worden voor medische doeleinden. ’En cosmetisch kan je denken aan een iris die van kleur kan veranderen‘, vertelt De Smet.

De ultieme toekomstdroom is natuurlijk een versie met pixels, zodat een HUD (head-up display) op de contactlens gemaakt kan worden. Dat is technische echter aanzienlijk lastiger, laat De Smet weten. ’Je moet dan transistoren aanleggen en je zit ook met het probleem dat het niet gefocust is. We denken daarvoor aan microlenzen, daar zijn we ook al een onderzoek naar begonnen.‘

Ook moeten de onderzoekers nog andere problemen zien op te lossen: de materialen waarvan de technologiedemonstrator gemaakt zijn, zijn weliswaar biocompatibel maar niet geschikt voor contactlenzen. Bovendien heeft een daadwerkelijke contactlens een vrij complexe kromming, die de technologiedemonstrator slechts benadert.