Your cart is currently empty!
Imec-chip met Nasa de ruimte in
Vanaf de Amerikaanse ruimtevaartbasis Cape Canaveral is 26 oktober een raket gelanceerd met een chip van Imec aan boord. De chip zit in een meettoestel van de Duitse universiteit van Kiel. De lancering is onderdeel van Nasa‘s Stereo-programma, die astronauten en apparatuur in de ruimte moet beschermen.
Aan het oppervlak van de zon komen regelmatig uitbarstingen van enorme hoeveelheden geladen deeltjes voor. Die wolken bewegen zich met snelheden tot 1,6 miljoen kilometer per uur door de ruimte. Sommige komen ook de aarde op hun pad tegen. Door de interactie met de atmosfeer ontstaan dan magnetische stormen. Deze kunnen stroomstoringen veroorzaken en zelfs schade toebrengen aan satellieten en ruimteschepen. Ook astronauten die in zo‘n storm geraken lopen gevaar. Met het Stereo-project (Solar Terrestrial Relations Observatory) wil Nasa het ontstaansmechanisme van dit schadelijke fenomeen beter leren begrijpen. Uiteindelijk is het de bedoeling om stellaire weersverwachtingen te kunnen maken.
Voor de missie lanceert de ruimtevaartorganisatie twee satellieten die dezelfde baan om de zon gaan beschrijven als de aarde. Eentje zal daarbij ’voor‘ de aarde vliegen en de andere erachter. Aan boord hebben de kunstmanen elk twee ladingstelescopen van de universiteit van Kiel. Die kunnen geladen deeltjes detecteren en analyseren. Die telescopen bevatten de Particle Detector Front-end-chip van Imec, die de gemeten signalen moet filteren en versterken. Imec heeft al expertise kunnen opbouwen in uitleeselektronica door deelname aan onderzoek bij deeltjesversneller Cern.