Interview

‘Ik wil een tijd tot falen van vijftig jaar’

Pieter Edelman
Leestijd: 16 minuten

Informatici kennen Andy Tanenbaum op zijn minst als schrijver van hun lesboeken, maar de VU-hoogleraar staat ook bekend om zijn Minix-besturingssysteem, de kritiek op Linux en vele andere bijdragen aan de informatica. Een gesprek met de informaticaveteraan over Minix, RFID-veiligheid, softwarearchitectuur, de relatie tussen universiteit en bedrijfsleven, stemcomputers en politiek.

Het is een van de zeldzame warme dagen van dit voorjaar. De campus van de Vrije Universiteit zindert, studenten en medewerkers genieten in T-shirts en hemdjes van de zon. In de werkkamer van Andrew Tanenbaum, bij de Systems and Security-groep van het departement der computerwetenschappen is daar niks van te merken. De lamellen zijn dicht en het licht moet komen van de tl-lampen en zijn 30 inch monitor. Het mag duidelijk zijn: de hoogleraar is een computerman in hart en nieren.

De uit de VS afkomstige Tanenbaum (1944) is een grote naam in de informatica, maar hij haalt zijn schouders op als hij daarmee wordt geconfronteerd. Dat is aan anderen om te oordelen. Toch liegen de feiten er niet om. Hij is onder meer fellow van de IEEE en de ACM (Association for Computer Machinery), lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en eredoctor van de Polytechnische Universiteit van Boekarest. Daarnaast heeft hij talrijke best paper awards gewonnen en verschillende prijzen voor zijn boeken. Hij schreef vijf titels over computerarchitectuur, besturingssystemen en netwerken, die nog steeds standaard kost zijn voor informaticastudenten. Plus een niet uitgegeven kookboek: ’How to prepare your input‘, in PDF-vorm verkrijgbaar op zijn website. Zijn laatste zegen is het binnenhalen van 2,5 miljoen euro van de ERC, de Europese tegenhanger van de NWO, voor het uitbouwen van Minix 3, met als uiteindelijke doel een besturingssysteem te bouwen dat jaren achtereen kan blijven draaien zonder te crashen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content