Ik realiseer mij vaak op vrijdag pas dat de week voorbij is


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 3 minutes

Na afronding van zijn studie Technische Informatica aan de Universiteit Twente is Maarten Buth in mei 2006 gaan werken als softwareontwikkelaar bij het Bestse systeemhuis Topic Embedded Systems. Maarten werkt als senior programmer voor Topic aan projecten bij ASML in Veldhoven.

Maandag

Ik begin mijn werkweek vroeg, zo rond half acht, met het lezen van mijn e-mail en het invullen van de urenregistratie van vorige week. Dan zet ik de presentatie in elkaar die ik die middag in een technische teammeeting zal houden. Sinds vorige week heb ik er een nieuwe taak bij en ben ik beheerder van de integratiestroom van onze nieuw ontwikkelde feautures (de zogenaamde Feature Integrator). Elke ontwikkelaar heeft zijn eigen ’stream‘ om code te ontwikkelen. Omdat de ontwikkelaars gelijktijdig ontwikkelen, moeten al deze stromen worden samengevoegd in de integratiestroom. In het weekend heb ik nog wat checks gedraaid. Het verslag daarvan neem ik nu door en dit geeft aan dat er nog wat kleine foutjes in zitten, die ik gedurende de dag oplos. Maandag is ook de dag voor overleg: op maandagochtend hebben we altijd een applicatie-issuemeeting van een uurtje waarin we de problemen bespreken die we zijn tegengekomen. In de middag is er dan het overleg van het technische team, dat ik gebruik om keuzes in mijn opdracht toe te lichten.

Dinsdag

Ik begin de dag weer vroeg. ‘s Ochtends werk ik aan mijn opdracht: de ondersteunende software schrijven en testen voor het subsysteem dat ons team ontwerpt voor een nieuw machinetype. Om compatibel te blijven met de huidige software ontwerp en implementeer ik software die beide machinetypes ondersteunt. Tussendoor hebben we een teamoverleg waarin we de planning bespreken.

Na de lunch ga ik met collega‘s naar een cursus bij CT&T in Veldhoven die ASML heeft aangeboden. De cursus geeft informatie over een nieuwe tool om onder meer tracing in onze code te gebruiken zonder de code te vervuilen. Na de training is er nog net wat tijd over om mijn collega‘s hun geproduceerde software op te laten leveren naar de integratiestroom. Omdat we morgen testtijd hebben, moet ik de stroom ‘s nachts laten bouwen.

Woensdag

Vandaag is het mijn verjaardag. Om het te vieren, breng ik vlaai mee van de bakker bij mij op de hoek. De ochtend vliegt voorbij met de voorbereidingen voor de test van die middag. We gaan de software testen die we aan het eind van de week moeten opleveren, een gedeelte van de software waar ik aan werk. Tegen enen begeven mijn teamleider en ik ons naar de cleanroom waar de machine staat waarop we onze software kunnen testen. Dit neemt de hele middag in beslag omdat we ook verschillende performancetests moeten doen.

Donderdag

De test is gisteren goed gegaan. Voordat we onze software in de integratiestroom kunnen opleveren, moeten we nog wat checks draaien. Deze kunnen dan vrijdagochtend klaar zijn, precies op tijd. Ik ben de rest van de dag druk met het doorvoeren van wat laatste wijzigingen in een eerder project over toestandsmachines. Rond drie uur hebben we groepsoverleg met presentaties over de strategie en laatste ontwikkelingen voor ons nieuwe machinetype.

Vrijdag

De checks zijn allemaal goed verlopen en dus kunnen we een gedeelte van onze sofware opleveren, wat de hele ochtend in beslag neemt. Het is net op tijd gelukt om onze sofware af te hebben. De middag neem ik vrij om naar mijn vriendin in Enschede te gaan en zo begin ik na een drukke week lekker op tijd aan mijn weekend.