Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 1 minute
Amerikaanse en Koreaanse onderzoekers hebben een elektrodemateriaal voor brandstofcellen ontwikkeld dat prima zonder het dure edelmetaal platina toekan. In Angewandte Chemie beschrijven zij een vast ’schuim‘ waarin koolstof en stikstof als katalysatoren dienen voor de chemische reactie die doorgaans de snelheidsbepalende stap zijn in brandstofcellen.
In deze reactie reageren zuurstof, water en een elektron aan het oppervlak van een vaste stof (de katalysator) tot OH–-ionen. Door het grote aantal reactanten dat moet samenkomen, allemaal in een andere aggregatietoestand, is het transport van de ingrediënten naar de actieve sites nogal langzaam.
Oppervlaktevergroting biedt uitkomst. Als de bekende katalysator platina op een poreuze koolstofdrager wordt aangebracht, schiet de reactiesnelheid omhoog. Helaas is platina nogal duur en de platina-koolstof-combinatie niet al te stabiel.
Onderzoekers van het Ulsan National Institute of Science and Technology en Georgia Technical University ontdekten dat ijzer, ingebed in een speciaal poreus koolstofnetwerk, een uitstekend alternatief vormt. Het dragermateriaal synthetiseerden zij door een bros schuim van de eenvoudige organische verbinding melamine te impregneren met ijzer en een speciale koolstofvorm die was ’vervuild‘ met stikstof, en dit vervolgens onvolledig te verbranden. Het resulterende ’roet‘ presteert dankzij de vele katalytische actieve sites (behalve ijzer draagt ook stikstof een steentje bij) en transportbevorderende porieën zelfs iets beter dan Pt/C.