Technieuws

IEDM: microfluidics spoort DNA-variaties op

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Imec en Panasonic hebben op de International Electron Devices Meeting gesproken over een microfluidics-device om variaties in iemands DNA-profiel op te sporen. Dit vereist een aantal verschillende laboratoriumstappen. De twee partners zeggen essentiële componenten hiervoor te hebben ontwikkeld.

Het device is bedoeld voor het in kaart brengen van single nucleotide polymorphisms (SNP‘s). Dit zijn (bekende) plaatsen in het erfelijke materiaal waar een enkele DNA-letter kan variëren. Dergelijke variaties kunnen een invloed hebben op een ziektebeeld of de behandeling en daarom is het belangrijk ze op eenvoudige manier in kaart te kunnen brengen. Panasonic en Imec zeggen dat ze met het systeem SNP‘s hebben kunnen onderscheiden in monsters van een halve microliter. Dat opent de weg naar eenvoudige apparatuur in de huisartsenpraktijk of aan het bed van de patiënt.

Een van de componenten is een filter dat de DNA-fragmenten met verschillende groottes in het monster kan scheiden. Deze zeef bestaat uit een lithografisch gemaakt gridje van silicium zuilen, elk twintig micrometer hoog en met een onderlinge afstand van een tot twee micrometer. Door het monster hierdoorheen te persen, scheiden de verschillende fracties. De partners ontwikkelden ook een pomp die de benodigde druk van 3 MPa kan genereren met slechts 1,5 volt. Deze spanning is belangrijk als het systeem in een draagbaar apparaat moet worden verwerkt. De pomp is gebaseerd op een geleidend polymeer.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content