‘Iedere dag is weer een uitdaging’


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 4 minutes

Rogier Noorland (26) is sinds augustus 2006 als testengineer in dienst bij Thales Nederland. Hij werkt er in het ontwikkelteam en houdt zich vooral bezig met het requirementsgebaseerd testen van Situation Awareness Human Machine Interaction (Sahmi) voor het Combat Management System Tacticos-NC voor de marine. Met behulp van de Sahmi kunnen mariniers de verschillende tracks, zoals schepen en vliegtuigen, uit het systeem bekijken en additionele informatie wijzigen. Thales Nederland is producent van onder meer radar- en missiekritische informatiesystemen voor de defensie, luchtvaart en security.

Maandag

Op mijn afdeling binnen Thales werken we iteratief en begint iedere maandagmorgen met een voortgangsmeeting over de status van ons project. Daar kan ik melden dat ik de achterstand van de vorige iteratie inmiddels mooi aan het wegwerken ben. Na het overleg bekijk ik de resultaten van de laatste regressietest. We draaien iedere nacht een regressietest over de softwarebuild van die dag. Op de software worden automatisch zo‘n 900 scenario‘s losgelaten. De resultaten lijken bij de eerste aanblik goed, maar bij nadere inspectie zie ik dat een aantal tests toch heeft gefaald. Ik voer de tests nogmaals met de hand uit en dit keer is het resultaat wel goed. Ik ga op zoek naar de oorzaak hiervoor en dit wordt een flinke speurtocht die uiteindelijk leidt naar een grote vertraging tussen het starten van de applicatie vanuit het regressiescript en het daadwerkelijk operationeel zijn van de applicatie. Ik implementeer een mogelijke oplossing. Nu is het afwachten tot morgen, aangezien één regressierun 13 uur nodig heeft.

Dinsdag

Na een bak koffie bekijk ik met plezier de resultaten van de regressie. Het ziet er allemaal perfect uit en alle resultaten zijn zoals verwacht. Nu kan ik me de rest van de dag richten op het requirementsgebaseerd testen van de Sahmi. Omdat onze software draait op de realtime datadistributielaag Open Splice test ik de Sahmi op twee manieren. Data worden via Open Splice ingevoerd en uitgelezen van de Sahmi via Rational Functional Tester (RFT). Met RFT kan ik data van een grafische applicatie uitlezen en operatoracties simuleren. Nadat de data zijn uitgelezen, kan ik de Sahmi manipuleren via RFT door nieuwe data op het scherm te vullen en op de juiste knoppen te drukken. Daarna leest Open Splice de door de Sahmi geproduceerde resultaten uit. Ter afronding van mijn dag verwerk ik nog een aantal defecten (mogelijke bugs) van de Sahmi in ons configuratiemanagementsysteem Clearquest. Dan zit mijn werkdag erop en ga ik tevreden naar huis.

Woensdag

Naast mijn werk als tester ben ik ook administrator van de testruimte en van Clearcase. Dit programma gebruiken we voor het versiebeheer van de broncode, maar het maakt ook parallelle softwareontwikkeling mogelijk. Aangezien we een nieuw onderdeel hebben ontwikkeld in ons product, maak ik een nieuw Clearcase-project aan. Daarna ben ik de rest van de dag weer bezig met het testen van de Sahmi. Ik moet nog paar wijzigingen doorvoeren in Doors/Trek, het programma waarin wij de testdefinitie uitwerken. Het zorgt ook voor de opspoorbaarheid van requirements, waarmee de gebruiker informatie kan terugvinden over welke requirements een scenario afdekt. Deze data worden ook gebruikt om testdocumenten te genereren.

Donderdag

Vandaag probeer ik zo veel mogelijk bugs te valideren die de ontwikkelaars hebben opgelost. Begin volgende week zullen we de software namelijk doorgeven aan het clusterteam. Op clusterniveau worden alle integratietests gedaan. Dit is de laatste stap voordat Thales de software naar de klant verstuurt. Ik maak de regressietest voor de komende nacht gereed. Donderdagnacht draait naast de gewone regressie ook de code coverage mee. Daarmee kunnen we goed zien of de tests alle methoden en statements van de software raken. De resultaten in de vorm van grafieken worden morgen uitgedraaid en zijn tevens via een website beschikbaar.

Vrijdag

Ik zorg ervoor dat de resultaten van de code coverage bij de juiste persoon komt. Ik genereer de bestanden met alle resultaten van de regressietest zodat we deze in Doors/Trek kunnen importeren. Nadat ik aan alle falende scenario‘s in Doors/Trek een defect heb toegevoegd zodat duidelijk is waarom het scenario heeft gefaald, start ik de regressietest. Ik begin mijn weekend lekker op tijd: na een paar drukke weken is het tijd om de extra uurtjes op te maken. Ik ben nu al benieuwd naar wat de resultaten komende maandag zullen zijn.