Kort nieuws

IDC: vraag naar pc-processoren stijgt in tweede helft 2013

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Marktonderzoeker IDC denkt dat de markt voor processoren in laptops, desktops en servers weer iets aantrekt in de tweede helft van 2013. De jaaromzet in dit segment zal 1,6 procent hoger uitkomen dan in 2012, op bijna 41 miljard euro. Gemeten in aantallen is er een groei van 3,2 procent naar 384 miljoen stuks.

Het afgelopen jaar zakte deze markt met 2,4 procent in. IDC denkt dat het de eerste helft van het jaar nog kwakkelen blijft. ’Door de macro-economische onzekerheid moesten OEM- en IT-klanten hun orders terugschroeven, en hun verwachtingen bijstellen na de lancering van Microsofts Windows 8-besturingssysteem eind oktober‘, zegt Shane Rau van IDC. ’Uitstel van pc-aankopen vanwege [het wachten op] Windows 8 en het verdringen van low-end pc‘s door tablets heeft de vraag verder teruggedrongen.‘

IDC verwacht evenwel dat Arm-processoren voorlopig nog niet heel veel in de melk te brokkelen hebben in deze traditionele X86-markt. IDC verwacht in 2016 een aandeel van slechts 3,3 procent voor Arm in mobiele computers, en 3,2 procent in servers. Als totaal groeit de omzet in de pc-processormarkt tot 2016 met 3,4 per jaar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content