Achtergrond

IC houdt zwakste schakel in zonnecelketen in toom

Pieter Edelman
Leestijd: 6 minuten

Naarmate de zonnecelmarkt groeit, richten chipfabrikanten zich steeds meer op dit gebied met hun regel-IC‘s en efficiëntere – of slimmere – actieve componenten. De opstelling van zonnecellen in een installatie laat nog veel efficiëntieverbetering toe.

Zonnecellen en de halfgeleiderindustrie zijn van nature nauw met elkaar verbonden. Maar ook voor chipfabrikanten die niet direct aan zonnecellen sleutelen, valt er veel te halen. Om de opgevangen energie tot nuttige elektriciteit om te zetten, is namelijk een flinke dosis elektronica met een veelheid aan IC‘s en actieve componenten nodig. Chipmakers en elektronicabedrijven sturen dan ook regelmatig berichten uit waarin ze rendementsverbeteringen claimen van soms wel tientallen procenten.

En dat terwijl kleine efficiëntieverbeteringen van zonnecellen door een íets betere dotering, een nét wat slimmere materiaalsandwich of een subtiele wijziging van het nanopatroon doorgaans de kolommen van de wetenschappelijke toptijdschriften halen. De geclaimde efficiëntieverbeteringen met regelelektronica zijn dan ook relatief: het gaat niet zozeer om het opkrikken van het rendement, maar om het inperken van de verliezen die in de dagelijkse praktijk ontstaan. Dat vertelt ons eigenlijk dat zonnecelinstallaties behoorlijk inefficiënt kunnen zijn.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content