Technieuws

IBM werkt aan elektronisch bloed

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

IBM Research werkt aan een vloeistof die tegelijkertijd chips koelt en van stroom voorziet. De energie komt van zogeheten redox-verbindingen die zijn opgelost in de vloeistof en die op gezette plaatsen ertoe kunnen worden aangezet elektronen af te staan. Buiten de chip worden deze elektronen dan weer aangevuld, net zoals de opgewarmde vloeistof kan worden gekoeld. Het is IBM al gelukt om via het ‘elektronische bloed’ tien milliwatt te leveren aan een klein chipje, meldt Ars Technica.

IBM zelf spreekt van 5d-schaling, waarbij de derde dimensie refereert aan op elkaar gestapelde ic’s en de vierde en vijfde dimensie aan respectievelijk energielevering en koeling. Deze drie elementen zijn cruciaal om meer rekenkracht uit chips en (super)computers te blijven halen. IBM put inspiratie uit ’s werelds meest efficiënte en compacte supercomputer: het menselijk brein.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content