Technieuws

IBM verhoogt MRI-resolutie naar nanometerschaal

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers van IBM‘s Almaden Research Center in Californië zijn erin geslaagd om met MRI detailopnames van een virus te maken met een resolutie van vier nanometer. Conventionele MRI haalt details tot de micrometerschaal. Voor hun kunststukje gebruikten de IBM‘ers Magnetic Resonance Force Microscopy (MRFM), een combinatie van AFM en MRI.

Een conventioneel MRI-systeem gebruikt een magneetveld om de spins van de waterstofkernen gelijk te richten. Door een radiopuls nemen de protonen energie op en wordt de spinrichting verstoord. Als ze zich weer naar het magneetveld richten, geven ze deze energie weer af door het uitzenden van een radiopuls met een karakteristieke frequentie, die kan worden gedetecteerd. Door variaties aan te brengen in het magnetisch veld, zijn delen van het monster te selecteren en kan er een beeld worden gevormd.

Hiermee zijn grote monsters in beeld te brengen met beperkte resolutie. Onderzoekers willen echter ook graag zeer kleine monsters kunnen meten met hoge resolutie. Bij MRFM is de radiospoel vervangen door een flexibel Mems-hefboompje, waarbij het monster op de tip geplaatst wordt. Laserlicht, dat tegen het hefboompje reflecteert, wordt gebruikt om de uitslag van dit hefboompje te meten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content