IBM verbetert rendement Cigs-variant van zonnecellen


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

IBM Research heeft een CZTSS-dunnefilmzonnecel gemaakt met efficiëntie van 9,6 procent, zo‘n 40 procent beter dan het vorige record van 6,7 procent. CZTSS staat voor koper, zink, tin, zwavel en selenium, en dat zijn op selenium na relatief veelvoorkomende elementen. Dat is dan ook precies de opzet van IBM: een goed presterende dunnefilmcel maken die goedkoper is dankzij minder zeldzame en goedkopere materialen.

De meest toegepaste dunnefilmcel is gemaakt van twee relatief weinig voorkomende en bovendien schadelijke elementen, cadmium en telluur. Ook de cel waarmee die van IBM het best te vergelijken valt, de koperindiumgalliumseleen-cel (Cigs), bevat twee behoorlijke schaarse atoomsoorten. Met name de vraag naar indium dreigt het aanbod extreem te gaan overstijgen, hetgeen al merkbaar is in forse prijsstijgingen. IBM heeft daarom indium en gallium vervangen door zink en tin.

Toch jammer dan van het seleen, dat zeldzamer is dan gallium, alhoewel goedkoper. IBM vervolgt zijn onderzoek om het seleen volledig te vervangen door zwavel, zonder het rendement aan te tasten. De streefwaarde voor de efficiëntie is 15 procent in het lab en 12 procent in een productie-omgeving.