Kort nieuws

IBM staakt ontwikkeling Cell, maar blijft geloven in hybride processoren

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

In een interview met Heise Online heeft IBM‘s vicepresident van Deep Computing David Turek gezegd dat de geplande ontwikkeling van de volgende generatie Cell-CPU niet doorgaat. De huidige PowerXCell 8I is de laatste versie van de Cell-architectuur. Hij benadrukt wel dat Big Blue blijft inzetten op hybride architecturen voor toekomstige processoren en dat delen van de Cell hierin terugkomen.

De Cell-architectuur gebruikt een algemene processorkern met een aantal vectorrekenkernen (SPE‘s) als hardwareversnellers. Dit model komt ook naar voren in de Larrabee- en Fusion-initiatieven van respectievelijk Intel en AMD, die de GPU met de CPU op dezelfde die integreren tot een algemene rekenkern. Als opvolger van de huidige Cell-processor met een algemene Power-core en acht SPE‘s had IBM een variant op stapel staan met twee Power-kernen en 32 SPE‘s.

De OpenCL-programmeertaal is volgens IBM de troef voor het programmeren van het heterogene silicium. Turek adviseert dan ook om deze standaard te omarmen in plaats van de Cell-SDK. Onlangs publiceerde IBM een OpenCL-SDK voor de Cell. Ook de CPU/GPU-combinaties zijn via OpenCL te adresseren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content