IBM ontwikkelt on-chip optische schakelaar

Reading time: 1 minute

Author:

Onderzoekers van IBM‘s T.J. Watson Research Laboratory in Yorktown hebben een optische schakelaar gemaakt om data tussen verschillende processorkernen uit te wisselen. Big Blue hoopt dat deze nieuwe switch op den duur de koperen interconnects op de chip kan vervangen. Hij is namelijk ongeveer honderd keer sneller dan de metalen draadjes, bij een tien keer lager energieverbruik. Door de schakelaars te combineren en meerdere golflengten tegelijk te schakelen, denkt IBM dat een overdrachtsnelheid van meer dan 1 terabyte per seconde mogelijk is. Er passen twee duizend switches op een vierkante millimeter.

Onderzoekers van IBM maakten optische schakelaars die verschillende kernen van een processor met elkaar verbinden.

’Deze ontwikkeling is een cruciale aanvulling op de bestaande inspanningen om chips voorzien van interne optische netwerken te maken‘, zegt Yurii Vlasov, manager van Watsons‘ nanofotonica-afdeling. ’Gezien de vooruitgang die wereldwijd geboekt is de laatste jaren, ziet het ernaar uit dat on-chip optische interconnects een steeds realistischere optie zijn.‘ Vlasov benadrukte verder dat de vinding van zijn groep bestand is tegen de omstandigheden die op een chip heersen, met name tegen hot spots en temperatuurschommelingen.

Elders ter wereld werken ook andere halfgeleiderbedrijven aan optische oplossingen voor de verstopte snelwegen op en tussen chips. Intel repte van de vooruitgang die hij samen met de Universiteit van Santa Barbara boekte bij de ontwikkeling van board-to-board interconnects op basis van hybride siliciumlasers. Imec en de Universiteit van Gent leverden onlangs een optische verbindingslaag op de chip zelf af.