Technieuws

IBM loopt tegen vormvaste moleculaire schakelaar aan

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

IBM-onderzoekers hebben samen met collega‘s van de Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich bij toeval een moleculaire schakelaar gevonden die aan en uit dezelfde vorm heeft. Daarmee hebben ze een nieuw stapje gezet in de richting van moleculaire elektronica. Alle nanoscopische schakelaars die tot nu toe zijn gemaakt, veranderen namelijk hun geometrie onder invloed van het stuursignaal. Dat maakt ze slechte bouwstenen voor transistoren.

’Dat komt omdat moleculen die niet vormvast zijn, moeilijk aan elkaar zijn te plakken‘, zegt onderzoeker Peter Liljeroth van IBM Zürich. ’En als je een complexere structuur wilt maken, zoals een logische poort, moet je moleculen aan elkaar koppelen. Een schakelaar die uit één deeltje bestaat, heeft geen spectaculaire toepassingen.‘

Liljeroth en collega‘s maakten slim gebruik van de verbinding naftalocyanine. Ze legden het platte, ringvormige molecuul op een oppervlak en stimuleerden het met elektrische spanninkjes via de tip van een Scanning Tunneling Microscope. Daarbij bleken de twee waterstofatomen die aan de binnenzijde van de ring zitten, van plek te wisselen. Grosso modo maakt dat voor de vorm van het geheel nauwelijks uit.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content