Technieuws

IBM-alliantie claimt eerste 32-nanometerlogica

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

IBM en zijn zes IC-ontwikkelingspartners zeggen de grootste hobbels genomen te hebben om 32-nanometerchips te gaan produceren. Nadat ze in december vorig jaar een SRam-chip lieten zien (zie Bits&Chips 20 2007), was het nu de beurt aan processoren. De alliantie claimt een prestatieverbetering van 35 procent ten opzichte van de equivalente 45-nanometerchips, bij gelijke spanningsinstellingen. Afhankelijk van het voltage kan ook een lager verbruik van 30 tot 50 procent verkregen worden.

Het samenwerkingsverband snelt met de presentatie van een 32-nanometerchip rivaal Intel voorbij. Die presenteerde vorig jaar september al een 32-nanometer-SRam, maar het bleef stil rond de stap naar logic. Chipmakers beginnen gewoonlijk met de fabricage van een SRam-chip, omdat die gemakkelijk elektronisch door te meten is. Daardoor is het makkelijker fouten op te sporen en zodoende de opbrengst per wafer op te krikken naar acceptabele niveaus.

IBM en partners blazen hoog van de toren over de gebruikte high-k metal gate-technologie (HKMG). Daarbij is het siliciumdioxide in de gatestack vervangen door een betere isolator en de gate-elektrode van polysilicium vervangen door eentje van metaal. Intel en Nec gebruiken allebei al HKMG-technologie; Intel voor zijn 45-nanometerprocessoren en Nec voor Asics op 55 nanometer. TSMC zou in stilte de overstap naar HKMG voorbereiden, maar hoe dan ook langer aan traditionele materialen willen vasthouden dan de IBM-alliantie en Intel.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content