Technieuws

Hybride siliciumlasers dankzij zuurstoflijm

Paul van Gerven
Leestijd: 4 minuten

Intel en de universiteit van Californië in Santa Barbara claimen een doorbraak in optische communicatie. Ze zijn erin geslaagd een hybride siliciumlaser te bouwen. Ze denken dat het prototype een belangrijke stap is om computeronderdelen sneller met elkaar te laten communiceren.

Glasvezels bieden een veel grotere bandbreedte dan koperen verbindingen. Het zou de snelheid van computers dus ten goede komen als hun componenten met elkaar communiceren via optische signalen. Glasvezels zijn echter ook duur. Bovendien moet er een vertaalslag worden gemaakt van licht naar elektriciteit en omgekeerd. Dat is nodig omdat computers nu eenmaal met behulp van elektrische stroompjes rekenen. Deze conversie vertraagt het proces aanzienlijk en vereist bovendien speciale componenten. Onderzoekers zijn daarom al geruime tijd op zoek naar methoden om de negatieve effecten van de elektro-optische overgang te beperken.

Omdat transistoren al van silicium zijn, ligt het voor de hand om dit element ook te gebruiken als lichtbron voor optische communicatie. Dat heeft belangrijke voordelen. De halfgeleiderindustrie wil de fabricage van de lichtbron makkelijk kunnen integreren in hun bestaande CMos-productieprocessen. Silicium is bovendien relatief goedkoop. Aangezien de laser traditioneel de fotonen voor optische signalen genereert, zoekt wetenschappers al een hele tijd naar een laser op basis van silicium. Na een doorbraak vorig jaar, zeggen Intel en de universiteit van Californië in Santa Barbara nu opnieuw een stap verder te zijn.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content