Opinie

Hybride ontwikkeling

Wim Couwenberg
Leestijd: 3 minuten

De hybride auto wint snel aan populariteit en is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Of het om de technologische uitstraling gaat of echt om de voordelen is misschien niet altijd duidelijk, maar het idee van een hybride is aantrekkelijk: gebruik een zuinige elektromotor als je langzaam rijdt, veel stilstaat en optrekt; de verbrandingsmotor blijft ongeslagen als het aankomt op uithoudingsvermogen en snelheid. Beide technieken vullen elkaar perfect aan in het totale product.

Kijk je onder de motorkap van zo‘n hybride, dan zie je ook direct dat er een forse inspanning van onderzoek en ontwikkeling aan is voorafgegaan. Op diverse punten zijn problemen aangepakt en opgelost. Hoe sluit je twee motoren aan op een enkel aandrijfsysteem? Past dat ook fysiek allemaal nog? En niet onbelangrijk: hoe krijg je het verkocht? De eerste hybride auto‘s voor de consumentenmarkt verschenen al zo‘n tien jaar geleden. Naast technische hoogstandjes heb je dus ook een lange adem nodig om een goed idee succesvol te maken.

Bij het ontwikkelen van software staat een hybride aanpak nog in de kinderschoenen. Daarmee doen we onszelf en onze afnemers tekort. Wat ik bedoel met hybride softwareontwikkeling? Eigenlijk drijft de aanpak op hetzelfde idee als de hybride auto: gebruik verschillende technieken voor de verschillende aspecten van het product. Ik heb het met name over het toepassen van verschillende programmeertalen voor het ontwikkelen van de diverse componenten waaruit een softwareproduct is opgebouwd. Dat is zeker nog niet bij alle softwaredisciplines vanzelfsprekend.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content