HTas en TNO organiseren wedstrijd voor betere doorstroming op de weg

Reading time: 2 minutes

Author:

Het High-Tech Automotive Systems-programma (HTas) en TNO dagen internationale teams uit om coƶperatieve voertuiginfrastructuursystemen te bouwen die het verkeer beter laten doorstromen. Daartoe hebben ze de Grand Cooperative Driving Challenge uitgeschreven. Deelnemers aan deze wedstrijd moeten in 2011 op de A270 tussen Eindhoven en Helmond met hun voertuigen zo efficiĆ«nt mogelijk een aantal verkeersscenarioā€˜s doorlopen. Een onafhankelijke jury bepaalt de winnaar door te bekijken welk systeem voor de beste doorstroom zorgt en bovendien snel op grote schaal is in te voeren. De prijs is een bijdrage in de verdere technologieontwikkeling.

Bij coƶperatieve systemen staan autoā€˜s in verbinding met elkaar en met de wegkant. Dit netwerk geeft bestuurders, infrabeheerders en de infrastructuur zelf meer informatie over de voertuigen, hun locatie, hun reisdoel en de omstandigheden waarin ze rijden. Dat maakt het mogelijk om het verkeer efficiĆ«nter en veiliger te laten doorstromen en eerder te waarschuwen voor opkomende verkeerssituaties. Zo helpen coƶperatieve systemen het aantal opstoppingen en ongelukken te reduceren en de CO2-uitstoot te beperken.

De Grand Cooperative Driving Challenge begint volgend jaar juni met een workshop waarin de deelnemers van gedachten wisselen over protocollen, regels en technologieƫn. In 2010 volgt een kwalificatiebijeenkomst om de beste ideeƫn en meest geavanceerde oplossingen te selecteren. Het jaar daarop is de echte wedstrijd op de snelweg. De organisatoren willen er vervolgens een jaarlijks terugkerend internationaal evenement van maken waar de teams nieuwe en steeds uitdagendere verkeerssituaties aanpakken om de langetermijnontwikkeling van coƶperatieve technologie te stimuleren.

HTas en TNO lanceren de wedstrijd op de Intelligent Transport Systems World Conference, van 17 tot 20 november in New York. Vanaf de 17e kunnen geïnteresseerden zich aanmelden op www.gcdc.nl. Deelname is open voor bedrijven, kennisinstellingen en universiteiten. Zij kunnen strijden in verschillende categorieën, bijvoorbeeld voor kleine budgetten, en met meerdere voertuigen.

Het innovatieprogramma High-Tech Automotive Systems ging vorig jaar mei van start op initiatief van de Nederlandse automotivesector en in overleg met het ministerie van Economische Zaken. Het project heeft een budget van 42 miljoen euro en een looptijd van vijf jaar. Het doel is de internationale concurrentiepositie van de sector versterken via een open consortium van grote bedrijven, het MKB en kennis- en onderwijsinstellingen. De omzet moet in tien jaar omhoog naar meer dan 6 miljard euro. De werkgelegenheid moet groeien met tienduizend arbeidsplaatsen. Als R&D-aandachtsgebieden heeft HTas bestuurdersondersteuning en voertuigefficiƫntie. Daarnaast is er een programma voor onderwijs, kennistransfer en bedrijfsontwikkeling.