Technieuws

HP gebruikt nanotechnologie om FPGA’s te verbeteren

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers bij Hewlett Packard zeggen erin geslaagd te zijn om de transistordichtheid van FPGA‘s sterk te vergroten. Ook zouden hun chips minder energie per berekening vergen. Ze publiceren hun bevindingen in de komende editie van Nanotechnology, een uitgave van het British Institute of Physics. Een laboratoriumprototype staat op de planning en zou volgend jaar klaar moeten zijn. De technologie zou in 2010 marktrijp zijn, denkt HP Labs.

Conventionele FPGA‘s gebruiken wel 80 tot 90 procent van hun circuits om de signalen te routeren. De researchers van HP ontwikkelden daarom een ’dwarsbalk‘ die boven de IC‘s hangt: de Field Programmable Nanowire Interconnect (FPNI). Deze nanodraad verzorgt de communicatie, waardoor er meer ruimte is voor de circuits die zich met de logische bewerkingen bezighouden.

’Het wordt steeds duurder om kleinere en snellere chips te maken binnen de foutenmarges van het productieproces‘, aldus senior onderzoeker Greg Snider van HP Labs. ’Dankzij onze oplossing voor de interconnects kunnen FPGA‘s wel een factor acht kleiner, bij dezelfde fouttolerantie als nu gebruikelijk is.‘ Omdat de transistoren zelf nauwelijks verschillen van de gangbare FPGA‘s zouden bestaande fabs de nieuwe chips van HP met minimale procesaanpassingen in productie kunnen nemen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content