Kort nieuws

Hortec redesignt starter Fokker 50

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Hortec uit Oldenzaal heeft in opdracht van Stork Fokker Services een startcontactor voor de Fokker 50 ontwikkeld. Tot nu toe werden de motoren van deze vliegtuigen gestart met een mechanische relais. Die component is niet meer leverbaar maar er zijn nog wel een paar honderd Fokker 50‘s in bedrijf. Na een haalbaarheidsonderzoek en de ontwikkeling van een prototype is het Hortec gelukt om een nieuw relais te ontwikkelen op basis van elektronische schakeltechnologie. Het nieuwe relais voldoet aan de huidige luchtvaarteisen en evenaart het oude model qua functionaliteit en levensduur.

’Het gebruik van vastestoftechniek is nog niet echt gangbaar in de luchtvaartindustrie en zeker niet bij het schakelen boven de 1500 A‘, zegt Hortec-businessdeveloper Raymond Wigger. ’Het is dan ook een wereldwijde noviteit om een vliegtuigmotor met een elektronische relais te starten.‘ Hortec heeft onlangs de eerste serie van twintig stuks uitgeleverd aan Stork Fokker Services in Nieuw Vennep, die verantwoordelijk is voor de onderdelenvoorziening van de Fokker-vliegtuigen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content