Kort nieuws

Hoopgevende eerste resultaten UT-mammoscoop

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De fotoakoestische techniek van de UT kan nagenoeg alle borsttumoren visualiseren die met traditionele röntgenaanpak te zien zijn, concludeert promovenda Michelle Heijblom. Zij verdedigde gisteren haar proefschrift over de eerste ervaringen met de technologie.

De Biomedical Photonic Imaging-groep van hoogleraar Wiendelt Steenbergen werkt al sinds 2007 aan de ontwikkeling van een alternatieve methode om borstkanker te visualiseren die minder pijn oplevert voor de patiënt en geen röntgenstraling gebruikt. De technologie is gebaseerd op een combinatie van licht en ultrageluid. Een lichtpuls zorgt voor een minuscule opwarming van het weefsel dat gevoelig is voor de gebruikte frequentie. Daardoor ontstaan schokgolven die met ultrageluiddetectoren opgepikt kunnen worden. Door vanuit verschillende hoeken te luisteren, kunnen de locaties van structuren berekend worden.

Heijblom voerde een verkennende studie uit om te zien of de technologie daadwerkelijk in staat is om tumoren te onderscheiden. Daarvoor werd bij het Medisch Spectrum Twente een eerste prototype van de ‘pammograaf’ neergezet. Van 73 vrouwen bij wie borstkanker was vastgesteld met conventionele mammografie, werd vervolgens een afbeelding gemaakt in de experimentele opstelling.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content