Topcolumn

Hoogvliegers over de Lage Landen

Patrick Dewilde is hoogleraar aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van Dimes.

Leestijd: 3 minuten

Pôle de compétitivité‘ lijkt een Franse uitvinding – het staat voor zoiets als ’centrum van competitieve bedrijvigheid‘. De Fransen zijn meesters in het abstraheren. Bedoeld zijn plekken die magnetisch werken. Ze trekken mensen aan die zich geroepen voelen om in competitie nieuwe bedrijvigheid te ontwikkelen. In de Verenigde Staten ontstaan dergelijke plekken vanzelf door een positieve synergie van onafhankelijk agerende creatieve krachten. De Fransen moeten een dergelijke plaats kennelijk creëren met veel overheidsgeld.

Grenoble is de voornaamste Franse ’pôle‘ in de micro-elektronica. De Franse regering heeft er zeer veel in geïnvesteerd. Voornamelijk in het overheidsinstituut Leti en in Crolles, het ontwikkellaboratorium van Freescale, Philips en ST. Wie Grenoble bezoekt, raakt onder de indruk van de moderne bedrijvigheid.

Dat is ook Laurens Jan Brinkhorst opgevallen. De ontwikkeling van zo‘n pôle in Nederland leek hem een goede bestemming voor de bij Economische Zaken vrijkomende subsidiemiddelen . EZ wil ’herijking van het instrumentarium‘: meer focus, meer massa, meer excellentie en topprestaties. Kortom Nederland als ’pôle de compétitivité‘ en vereenvoudiging van het instrumentarium door meteen grote sommen geld in het nieuwe concept te investeren. So far, so good. Maar ’The proof of the pudding is in the eating.‘ Het is nog lang niet duidelijk of het een smakelijke maaltijd zal worden, maar het is het proberen waard.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content