Honderd jaar specialist in solderen


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Op 3 juni vierde Vitronics Soltec zijn honderdjarige bestaan met een grote feesttent in zijn fabriekshal in Oosterhout. Van handelsonderneming in elektrische soldeerbouten groeide het bedrijf uit tot een specialist in volautomatische soldeermachines. Een eeuw in woord en beeld.

In 1916 richtte Wietse Beye Smits in Amsterdam de handelsonderneming Zeva op (Zuinigst Electrisch Verbruiks Apparaat). Het bedrijf startte met de in- en verkoop van elektrische soldeerbouten, die op dat moment in opkomst waren als vervanging van de soldeerbouten die nog moesten worden verhit met een gasvlam. Al snel ging het echter zijn eigen producten vervaardigen. Klanten waren Philips en later de PTT.

Na de intrede van de printplaat in de jaren vijftig ontstond er een behoefte aan nieuwe soldeersystemen. Daarop ging Zeva in eigen beheer automatische soldeermachines maken, weer met Philips als belangrijke afnemer. Toen het bedrijf in 1970 verhuisde naar het Brabantse Oosterhout, was het de hofleverancier van het elektronicaconcern. In de jaren zeventig lanceerde het ook zijn eerste automatische golfsoldeermachine, die goed aansloeg in Europa.

Met de internationalisering eind jaren zeventig herdoopte Zeva zijn naam in Soltec (van ‘soldering technologies’). Dat was ook de tijd dat de reflowtechniek zijn opmars maakte. In Europa lukte het Soltec nog wel om die markt te veroveren, maar in Amerika en Azië kreeg het moeilijk voet aan de grond. Het Amerikaanse Dover-concern, dat in 1983 eigenaar was geworden, nam daarop de eveneens Amerikaanse reflowspecialist Vitronics over en voegde de beide soldeermachinebouwers samen.

In 2006 besloot Dover dat het zich minder wilde focussen op de technologiemarkt. Met twee andere succesvolle onderdelen kwam Vitronics Soltec in de etalage te staan. Private-equityfirma Francisco Partners nam het trio over en verplaatste de productie van de soldeermachines naar China en de VS, waar het grootste deel van de klanten zat. Alleen engineering, verkoop en service bleven in Oosterhout.

Begin 2008 kreeg Vitronics Soltec alweer een nieuwe eigenaar: ITW. Onder deze grote Amerikaanse multinational is Vitronics Soltec in rustiger vaarwater gekomen. Na een laatste reorganisatie een paar jaar geleden, waarbij het bedrijf alle productie heeft geconcentreerd in China, kan het nu weer gaan bouwen aan de toekomst, met de 35-koppige vestiging in Oosterhout als innovatiemotor.

De soldeerbouten waar het honderd jaar geleden mee is begonnen
Tafelmodel golfsoldeermachine uit de late jaren zestig
Volautomatische golfsoldeermachine uit begin jaren zeventig
Golfsoldeermachine uit 1980
Infrarood-reflowoven uit de jaren tachtig
Golfsoldeermachine van rond 1990
Een Sigmawave-golfsoldeermachine onder stikstof uit de jaren negentig
Een Quantis-reflowoven uit de jaren negentig
Een XPM-reflowoven van tien jaar geleden
Een systeem voor selectief solderen uit het vorige decennium
De nieuwste selectieve-soldeermachines Zeva M en V (vernoemd naar de handelsonderneming waar het allemaal mee is begonnen)
De nieuwste reflowoven Centurion (de naam verwijst naar het honderdjarige bestaan; bij de Romeinen was een centurion een aanvoerder van een honderdkoppig leger)