Kort nieuws

Holst ontwikkelt plastic fotosensor voor betere röntgenfoto’s

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Holst Centre, Imec en Philips hebben ’s werelds eerste gekromde fotodetector op een plastic substraat ontwikkeld. De vinding biedt perspectief op compactere medische 3d-imaging-systemen met een betere beeldkwaliteit.

Fotonen raken de randen van een platte digitale fotosensor onder een andere hoek dan het midden. Dat resulteert in een zwakker signaal en dus in een slechtere beeldkwaliteit aan de randen. Kromming van de detector lost deze zogeheten vignettering op een natuurlijke manier op. Bestaande gekromde fotodetectoren zijn echter gemaakt van dun glas of silicium en daarom uitermate fragiel. De plastic versie is veel flexibeler en robuuster.

Kromme detectoren verkleinen bovendien de afmetingen van 3d-beeldvormingssystemen, omdat ze een kleiner cirkelsegment rondom patiënt of object kunnen beschrijven. Een prototype 3d-röntgenscanner die Holst en partners ontwikkelden, neemt maar liefst de helft minder ruimte in beslag.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content