Holst en partners ontwikkelen wiebelende schoen voor looptraining

Reading time: 1 minute

Author:

Het Holst Centre en verschillende Europese partners hebben een prototype schoen gedemonstreerd voor looptraining bij ouderen, bijvoorbeeld als zij een keer zijn gevallen. Het schoeisel beschikt over sensoren die de voetbeweging analyseren en hobbels op de zolen die van positie kunnen veranderen voor trainingsscenario‘s. Het prototype is het resultaat van het Europese Smiling-project (Self Mobility Improvement in the Elderly by Counteracting), dat in 2008 werd afgetrapt.

Ouderen die een keer zijn gevallen, worden vaak onzeker over lopen en kunnen dat gaan mijden. Training kan hen helpen hun balans terug te vinden en weer zekerder te worden over lopen. Daarbij wordt aangeleerd om de waargenomen omgeving te koppelen aan een actie.

Voor deze training is een onregelmatige loopomgeving nodig, en dat is precies wat de schoenen bieden. De verhogingen worden per stap willekeurig ingesteld, zodat de voet elke keer anders terechtkomt. Dat brengt de gebruiker uit evenwicht, zodat die leert zijn balans te hervinden. Tijdens de training krijgt hij ook aanwijzingen en moet hij bijvoorbeeld lijnen op de vloer volgen.

Het Holst Centre verzorgde de sensortechnologie in de schoen. Deze gegevens worden draadloos naar een console voor de fysiotherapeut gestuurd. De console communiceert ook met een pc die gegevens over de patiënt bevat om een trainingsprogramma samen te stellen. In de toekomst willen de onderzoekers de console vervangen door een smartphone.