Technieuws

Hologrammen maken met lichtgevoelige eiwitten

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het lichtgevoelige eiwit bacteriorhodopsine leent zich goed voor het maken van hologrammen van deeltjes in stromende gassen of vloeistoffen. Dat blijkt uit onderzoek van TU Delft-promovendus Wouter Koek. Omdat het eiwit gevoelig is voor de polarisatie van het opvallende licht kan Koek met dezelfde dunne eiwitlaag vlak na elkaar twee volledig te scheiden hologrammen opnemen. Een hologram bevat driedimensionale informatie en de twee opvolgende hologrammen laten driedimensionale veranderingen zien. Daarmee is dit systeem zeer goed bruikbaar als meettechniek binnen de stromingsleer.

Koek en zijn collega‘s van de vakgroepen Optica en Stromingsleer van de TU Delft hebben een camera ontwikkeld waarin ze een zeer dunne laag bacteriorhodopsine als opnamemateriaal gebruiken. Hiermee leggen ze de verplaatsing van enkele honderdduizenden microscopische deeltjes in een stromende vloeistof vast. De deeltjes verstrooien het gepulste groene laserlicht waarna het op de eiwitfilm valt. Tegelijk beschijnen de onderzoekers het materiaal ook rechtstreeks met een bundel van dezelfde laser. Dit maakt van de belichte film een hologram.

Na een tussenpoos van enkele nanoseconden tot vele milliseconden – afhankelijk van het type stroming – veranderen de onderzoekers de polarisatie van het laserlicht en maken nogmaals een gepulste opname. Hierdoor ontstaat op de eiwitfilm een onafhankelijk tweede beeld. In die korte tijd hebben alle deeltjes in de stroming zich iets verplaatst. Vervolgens lezen de onderzoekers wederom met een groene laser de film uit. Hieruit volgt voor elk deeltje de verplaatsing, waaruit de afzonderlijke driedimensionale stromingsrichtingen zijn te bepalen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content