Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 3 minutes
Een tijdje terug was op tv een reclamespotje te zien van energieleverancier Oxxio waarin een modern vormgegeven poppetje met vreemde lipbewegingen de kijker drie maanden gratis groene stroom belooft. Mijn vrouw ergerde zich zo aan dat rare mannetje dat ze op een gegeven moment uitriep: ’Ik zal mezelf wel tekortdoen, maar van dat stomme poppetje wil ik geen stroom!‘ Wat maar weer eens aantoont dat de verpakking minstens zo belangrijk is als de boodschap.
Ook architecten zien zich hier regelmatig mee geconfronteerd. Zij moeten een ontwerp in klare taal uit de doeken kunnen doen, maar het valt niet mee om de gemaakte (technische) afwegingen en de voor- en nadelen van de gekozen architectuur helder uit te leggen aan mensen met uiteenlopende achtergrond. Zo zal een manager meestal niet zo veel interesse hebben in alle technologische details en des te meer willen weten wat de business value is van de voorgestelde architectuur. Zoals ik zelf meerdere malen heb waargenomen, slaagt lang niet elke vakinhoudelijk bekwame architect erin om een manager te overtuigen van het nut of de impact van een op zich prima ontwerp. Vrijwel iedere (junior) architect die bij mij een trainings- of coachingsessie komt volgen, benoemt juist dit aspect van het vak als een belangrijk leerdoel.
De kern van de problematiek is dat de zender en de ontvanger op verschillende golflengtes zitten. De architect klopt op de voor hem bekende en logische deur, maar helaas staat de manager, opdrachtgever of eindgebruiker te wachten bij een andere deur. De oorzaak is meestal gelegen in een verschil in drijfveren tussen de architect en de meeste stakeholders.
Drijfveren verklaren voor een belangrijk deel ons gedrag en de reacties van anderen daarop. Ze zijn bepalend voor onze inspiratie en motivatie. Helaas liggen onze drijfveren onder de oppervlakte; meestal vliegen we op de automatische piloot, gedreven door onze ervaringen, normen, waarden, overtuigingen en wereldbeeld. Bewustwording en kennis van de verborgen drijfveren van onszelf en van anderen is dus een manier om de zender en ontvanger op elkaar af te stemmen.
Een in de praktijk bruikbaar hulpmiddel dat een architect kan helpen op de juiste deur te kloppen, is de zogeheten drijfverenanalyse. Deze methode is gebaseerd op het gedachtegoed van psychologieprofessor Clare Graves, de grondlegger van de Spiral Dynamics-theorie voor menselijke ontwikkeling. De analyse ontrafelt aan de hand van een uitgebreid vragenformulier het automatischepilotengedrag en maakt verborgen motieven expliciet in een drijfverenprofiel. Zo krijgen we inzicht in de normen, waarden en attitudes waaruit een persoon acteert en reageert.
De kennis die dit oplevert, kunnen we vervolgens koppelen aan het feit dat communicatie het beste werkt door aan te sluiten op de drijfveren of het wereldbeeld van de ander. Hierdoor kan de architect een bewuste keuze maken in de communicatie met mensen van diverse pluimage. Zonder zichzelf te verloochenen, is hij dan in staat om precies hetzelfde te zeggen, alleen vanuit het wereldbeeld van de ander.
Zoals vaker in diverse toonaarden is gezegd: architectuur is communicatie. We kunnen er niet omheen dat er een behoorlijk verschil kan zitten tussen wát we zeggen en hóe we dat doen. Door inzicht te krijgen in de eigen drijfveren en deze af te stemmen op gesprekspartners vergroot een architect zijn kansen om een architectuur met succes ’te verkopen‘.