Hoe stimuleer ik mijn team tot ontwikkeling en betere prestaties?

Author:

Jaco Friedrich is softskillstrainer bij het High Tech Institute.

Reading time: 3 minutes

Een teammanager zegt:

Ik ben nieuw in mijn rol als teammanager en tref een team aan dat geen fouten durft te maken en dus ook te weinig leert. Ik merk dat mijn mensen uitdagende klussen ontwijken, bang als ze zijn dat ze niet direct slagen. Ook zie ik ze te weinig feedback geven aan elkaar. Ik wil de cultuur verbeteren en een atmosfeer creëren van innovatie en elkaar helpen ontwikkelen, om daarmee uiteindelijk ook de prestaties te verbeteren.

De communicatietrainer reageert:

In de sport zie je regelmatig coaches die terugkijkend teleurgesteld zijn over de prestaties van hun talenten. Talenten die ogenschijnlijk alles mee hadden en het toch niet tot het succes brachten dat er mogelijk wel in had gezeten. Hoe komt dat?

Volgens Carol Dweck van Stanford University ligt dit aan een verborgen gebrek, namelijk een verkeerde mindset. Om de houding ten opzichte van onze capaciteiten te beschrijven, onderscheidt zij een fixed en een growth-mindset. Een sporter met een fixed mindset gaat ervan uit dat je een bepaalde hoeveelheid talent bezit die je maximaal wilt uitnutten en laten zien aan de wereld. Iemand met een growth-mindset gaat uit van een ontwikkelpad waarbij je door inspanning, feedback op je prestaties en het leren van fouten je niveau stap voor stap verbetert. Uit onderzoek onder topsporters blijkt dat de laatste groep op de lange duur betere prestaties levert en zich ontwikkelt tot de echte fenomenen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft ook vastgesteld dat onze hersenen kunnen groeien. De term neuroplasticiteit verwijst naar de capaciteit van ons brein om te groeien en zich te reorganiseren. Dit gebeurt wanneer we serieuze en langdurige inspanning leveren, bijvoorbeeld om iets nieuws te leren. Dit geldt voor zowel fysieke als mentale functies. Goed nieuws dus. Als we ons tenminste willen inspannen en fouten durven te maken.

Hoe ontstaan de fixed en growth-mindset? Dit is een deel aanleg en een deel opvoeding. Als je vooral waardering en bevestiging krijgt voor je intelligentie en goede prestaties, ontwikkel je een drive om uit te blinken. Fouten beschadigen dit beeld en moet je dus voorkomen. Ook hard werken moet je zien te vermijden; wie alleen daardoor verder komt, heeft kennelijk niet genoeg talent. In de omgang met tegenslagen trekt de sporter met de fixed mindset zich liever terug om zich te richten op wat hij wel goed kan. Het eigen falen verwijten aan anderen of aan omstandigheden en het verdoezelen van fouten horen hierbij.

Vanuit de growth-mindset kun je daarentegen alleen door inspanning jezelf ontwikkelen en op de lange duur je capaciteit en prestaties vergroten. Tegenslagen zijn er om van te leren. Na de eerste teleurstelling schakel je snel om naar het analyseren van de situatie en het eigen handelen. Deze neutrale houding ten aanzien van wat er misging, levert snel waardevolle informatie op over hoe het de volgende keer beter te doen. En zo ontstaat een positieve groeicurve.

Richt je je als manager vooral op de goudvinkjes in je team? Ben je veel bezig met het zoeken naar talent om je team te versterken in plaats van tijd te besteden aan teambuilding en activiteiten gericht op ontwikkeling? Wees dan niet verrast dat je team al snel het plafond bereikt. De growth-mindset stimuleren doe je door het thema bespreekbaar te maken in je team en je vervolgens in je complimenten en aansturing niet alleen te richten op het resultaat maar ook op de geleverde inspanning, het groeipad dat iemand doorloopt, de manier waarop diegene met fouten omgaat en de uitdagingen die hij aanneemt. Door als teammanager zelf te laten zien dat je hard werkt aan het verbeteren van je vaardigheden, leert van je fouten en feedback verwelkomt, inspireer je je team dit voorbeeld te volgen.