Achtergrond

Hoe koppel je requirements aan je model?

John Thomas, Jared Fry
Leestijd: 5 minuten

Veiligheidskritieke markten eisen dat high-level softwarerequirements een op een gekoppeld zijn aan de implementatie en tests. Maar het is niet altijd even duidelijk hoe modelgebaseerde ontwikkeling in dit plaatje past. John Thomas en Jared Fry van LDRA doen de recente inzichten uit de doeken.

In veiligheidskritieke markten als de lucht- en ruimtevaart, defensie, transport, kernenergie en medische toepassingen eisen de ontwikkelstandaarden vaak een koppeling tussen de high-level systeemrequirements en het low-level ontwerp. Van daaruit kan de link worden gelegd naar de daadwerkelijke code en bijbehorende tests. Deze keten garandeert dat alle requirements geïmplementeerd en getest zijn. In DO-178 en andere standaarden moet de traceerbaarheid bovendien twee kanten op werken: de tests worden ook naar de code gelinkt en verifiëren de requirements die de code implementeert. Indien juist toegepast, is er dus voor elke requirement een compleet overzicht van de koppeling tussen de tekst die hem beschrijft, de code die hem implementeert en de test die bewijst dat hij is hij wordt ingevuld.

Met deze tracering kunnen softwareontwikkelaars aan hun klanten aantonen dat ze de requirements hebben begrepen, het product hier volledig aan voldoet en dat het geen onnodige features of functionaliteit bevat. In de context van veiligheidskritieke software komt er een extra dimensie bij: bewijzen dat softwarerisico’s tot een minimum zijn teruggebracht en dat al het nodige voor verificatie is uitgevoerd. Gedurende meer dan twee decennia heeft requirementstraceerbaarheid zichzelf bewezen als belangrijke methode voor het verzamelen, organiseren en verbinden van dit bewijs.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content