Hoe blijf ik leren in mijn huidige functie?

Author:

Jaco Friedrich is softskillstrainer bij het High Tech Institute.

Reading time: 3 minutes

Een engineer vraagt:

Ik ben al behoorlijk doorontwikkeld in mijn functie en heb de meest spannende situaties in mijn werk wel een keer ervaren. Ik wil niet inkakken. Een nieuwe functie ambieer ik niet, maar ik wel me wel blijven ontwikkelen, zowel professioneel als persoonlijk. Hoe pak ik dat aan?

De communicatietrainer antwoordt:

De vraag of je jezelf altijd moet ontwikkelen, is een interessante. Als je lekker in je vel zit en je kwaliteiten aansluiten bij wat er nodig is in de functie, zit je op de goede plek. Je manager zal je dan wellicht niet stimuleren om jezelf verder te ontwikkelen of eens een andere functie te proberen. Blij dat het lekker loopt en er geen issues zijn om op te lossen.

Maar als het dan toch onweerstaanbaar begint te kriebelen en je verandert van functie, kan het zomaar zijn dat je denkt: waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Bij stabiliteit ligt stagnatie op de loer. Door nieuwsgierig te blijven en nieuwe dingen te proberen, blijf je fris en het houdt je flexibel en breed inzetbaar. Ook als omstandigheden veranderen.

Je hoeft echter niet per se een nieuwe functie te zoeken om jezelf te ontplooien. De persoonlijke competenties die essentieel zijn voor je professionele succes kun je ook uitstekend ontwikkelen buiten de werkvloer. Bijvoorbeeld door gericht vrijwilligerswerk te doen, te sporten of cursussen te volgen. Assertiviteit, empathisch vermogen, creativiteit, spontaniteit, rust en overzicht bewaren zijn heel belangrijke kwaliteiten die je vooral leert door ervaringen op te doen.

Assertiviteit is krachtig optreden en daarbij zowel je eigen belang als dat van de ander respecteren. Veel mensen kunnen onvoldoende krachtig optreden of zijn juist te krachtig waardoor ze bot worden en over de ander heen denderen. De uitdaging is om in contact te blijven met de ander. Dit vermogen om je kracht gedoseerd en in contact in te zetten, kun je leren op een goede vechtsportschool. Denk aan aikido, karate (full contact) of judo. Check bij je keuze van een school of de leraar een goed hart heeft. Dat herken je aan een sfeer van onderling respect en veiligheid.

Empathisch vermogen is kunnen luisteren naar anderen en je in hun situatie kunnen verplaatsen. Dit kun je ontwikkelen door mensen bij te staan die extra zorg nodig hebben. Hier zijn tal van mogelijkheden: je kunt alleenstaande ouderen helpen met boodschappen doen, helpen in de daklozenopvang of gaan werken bij telefonische hulpdiensten voor mensen met psychische nood.

Bij creativiteit en spontaniteit gaat het erom dat je praktisch zonder na te denken kunt reageren op een situatie en daar jouw eigen impuls aan toe kunt voegen. Dit kun je bijvoorbeeld ontwikkelen bij theatersport of een andere vorm van improvisatietheater. Je leert spontaan op elke situatie te reageren en je uit te spreken.

Tot slot je vermogen om rust en overzicht te houden. Dit leer je door een cursus mindfulness te doen. Een dergelijke cursus biedt handvatten die je ook in je werk goed kunt gebruiken.

Goed ontwikkeld versterken deze kwaliteiten je op persoonlijk en professioneel vlak. Veel van de genoemde cursussen kosten niet al te veel geld en kunnen je veel waarde bieden. Neem bewust deel en richt je op het leerproces. Het gaat er niet om een goede karateka of acteur te worden, maar om jezelf te prikkelen en te ontwikkelen. Daartoe moet je jezelf soms voor het blok zetten en uitdagen; leren doe je buiten je comfortzone.