Achtergrond

Hoe beveilig je het internet der sensoren?

Boris Kennes is directeur marketing bij Intrinsic-ID, een spin-off van Philips en sinds 2008 wereldleider op het vlak van fysiek onkloonbare functies.

Leestijd: 5 minuten

De drijvende kracht achter nieuwe iot-toepassingen zijn geconnecteerde sensoren en vaak autonoom opererende toestellen, systemen met doorgaans een beperkte capaciteit. De beveiliging vergt daarmee een nieuwe aanpak. Intrinsic-ID ontwikkelde samen met Invensense een beveiligingsoplossing voor diens bewegingssensoren gebaseerd op de eigenschappen van de onderliggende chip.

Tegenwoordig kan zowat elk apparaat aan het internet worden gehangen. Van vuilbak tot koelkast en tuinsproeier, en in toenemende mate ook auto’s en medische toestellen. Je kunt wel zeggen dat sensoren aan de grondslag liggen van deze enorme groei aan iot-toepassingen. Zij verzamelen en verwerken de waardevolle gegevens die ons in staat stellen om efficiënter te leven en te werken. Bovendien zijn het de sensoren die ervoor zorgen dat geconnecteerde apparaten autonoom kunnen functioneren en zelf intelligente beslissingen kunnen nemen. Autonome auto’s, tjokvol met bewegingssensoren, radarsystemen en camera’s, zijn hier een mooi voorbeeld van.

Samen met het aantal geconnecteerde apparaten en het aantal connectiemogelijkheden stijgt echter ook het aantal aanvalskanalen waarlangs de steeds slimmer wordende cybercrimineel kan toeslaan. Informatiebeveiliging is altijd al een kat-en-muisspel geweest tussen hackers en security-architecten. Tot nog toe speelde die strijd zich echter voornamelijk af op pc’s en smartphones, die speciaal geheugen aan boord hebben om authenticatie- en encryptiesleutels op te slaan en de rekenkracht om geavanceerde encryptieprotocollen toe te passen. Indien er een zwakke schakel in de beveiliging wordt ontdekt, lost de volgende softwareaanpassing het euvel wel weer op.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content