Kort nieuws

Hitt geeft Noordzeekanaal CC-tv- en radardekking

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Rijkswaterstaat heeft Hitt de opdracht gegeven een systeem te ontwikkelen voor de begeleiding van schepen in het Noordzeekanaalgebied. De Apeldoornse specialist in radarsystemen voor havens en vliegvelden mag het ontwerp, de levering, de tests, de inbedrijfstelling en de bedrijfsvaardige oplevering verzorgen, alsmede de opleiding van het bedienend personeel en het onderhoud voor de komende tien jaar. De toekenning, die nu nog voorlopig is maar over twee weken definitief wordt, heeft een waarde van ongeveer zeventien miljoen euro. Met partners Hakkers (civiele infrastructuur), Imtech (technische infra) en KPN (telecom) zal Hitt de realisatie in achttien maanden voltooien.

Het project omvat onder meer de bouw van communicatie-, detectie- en presentatieapparatuur, waaronder een CC-tv-opstelling en 26 radarposten, en het ontwerp en de inrichting van twee moderne verkeerscentrales. Dit arsenaal vervangt de systemen die Hitt jaren geleden installeerde in de Amsterdamse haven en IJmuiden en zal nu ook het tussenliggende Noordzeekanaal dekken. De nieuwe infrastructuur is nodig om de voorziene groei van het scheepvaartverkeer op te vangen, waarbij een veilige doorvaart gewaarborgd blijft.

Hitt heeft het afgelopen jaar een omzet geboekt van 32,3 miljoen euro, tegen 30,9 miljoen in 2008. De nettowinst daalde van 4,8 miljoen naar 312 duizend euro. Door grotere projecten namen de inkomsten toe, maar de materiaal- en onderaannemingskosten stegen nog harder. De Apeldoorners zeggen de crisis nog altijd te voelen, vooral in hun marinedivisie. De totale orderportefeuille zakte in naar 28 miljoen euro. In de tweede helft van 2009 zag Hitt echter alweer tekenen van herstel en wist het de rode cijfers na het eerste halfjaar om te buigen in zwarte. Voor dit jaar is het bedrijf voorzichtig optimistisch.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content