Redactioneel

Hightechmarktplaats

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

De afgelopen weken sprak ik verschillende technisch managers van de bedrijven die aan de wieg stonden van het High Tech Systems Platform. Ik moet zeggen dat ik nogal verbaasd was dat sommigen van deze toptechnici nauwelijks op de hoogte waren van het initiatief. Een van hen – nota bene een chief technology officer – wist er zelfs helemaal niets van af. Ik heb het over het netwerk waarmee ASML, FEI Company, Philips Medical Systems, Stork, Thales en Vanderlande Industries afgelopen 28 september in Den Haag op de Innovatieconferentie naar buiten kwamen. Het zestal wil met het High Tech Systems Platform een van de gezondste takken van de Nederlandse industrie meer smoel geven. De omzet in hun sector is jaarlijks ruim 20 miljard euro. De bedrijven hebben de ambitie om dit binnen vijf jaar naar 26 miljard euro te tillen.

Naast meer zichtbaarheid in Den Haag, heeft het platform een duidelijk praktisch doel, namelijk ervaring en kennis delen. Onderling en met toeleveranciers. De deelnemers willen verbeterprogramma‘s opstellen om hun innovatieve kracht te verhogen. Daarnaast staan kennis, onderwijs en een prioriteitenagenda voor innovatieprogramma‘s hoog op hun wensenlijst. Maar als kennisdeling met elkaar en versterking van de toeleverketen het doel is, dan is het toch wel een beetje gek dat de CEO‘s hun CTO‘s daar nog niet bij hebben betrokken.

Netwerken in Den Haag is leuk, maar vooral het kennisnetwerken tussen hightechspelers dient hoog op het prioriteitenlijstje van het management te staan. Tenminste, voor wie wil winnen – hier staat winnen, niet overleven – in de huidige maalstroom van time-to-market, lagelonendruk en kopieerzucht van Aziaten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content