Kort nieuws

Hightechindustrie stroomlijnt supplymanagement

Leestijd: 2 minuten

Nederlandse machinebouwers en toeleveranciers werken aan standaardisatie van de methodiek waarmee ze zaken als kwaliteit en leverbetrouwbaarheid meten. Point-One, het High-Tech Systems Platform en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en hebben de schouders gezet onder een initiatief dat vooral het MKB moet ontlasten van al het papierwerk dat gemoeid is met het onderhouden van een klantrelatie. De manier waarop toeleveranciers met hun klant praten, wordt min of meer gelijk, of die nu ASML, Philips, Stork of Thales heet.

Point-One, het High-Tech Systems Platform en de Bom schakelden een jaar geleden Berenschot in om de huidige supply base management-methoden onder de loep te nemen. De opdracht was om naar de verschillen te kijken in de manier waarop OEM‘s hun toelevering managen. De vraag was of het mogelijk is een generiek instrument te ontwikkelen. De zaak werd zowel vanuit OEM- als toeleverbedrijven bekeken.

De eerste inventarisatie deed Berenschot bij ASML, Assembléon, Philips Healthcare, Stork Fokker AESP en Thales en de toeleveranciers KMWE, Landes, Prodrive en Technovia. ’We hebben allemaal een andere werkwijze, maar het gaat inhoudelijk om hetzelfde‘, zegt Hans Dijkhuis, inkoopdirecteur van ASML. ’Het is allemaal gebaseerd op kwaliteit, leverbetrouwbaarheid, vakmanschap en kostenbeheersing. We koken allemaal met water, dus kunnen we een groot stuk generiek doen.‘ Samen standaarden opstellen bijt elkaar volgens Dijkhuis ook niet. ’Al onze markten zijn namelijk anders.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content