Opinie

Hightech-VOC van de 21ste eeuw

Egbert-Jan Sol is directeur Kennis van TNO Industrie & Techniek en een van de vele mensen achter het Programma voor Hightech Systemen.

Leestijd: 3 minuten

Vierhonderd jaar geleden legden we de basis voor de Gouden Eeuw. We bouwden de molens voor het droogleggen van polders om tot zaagmolens. We bouwden de molens voor het droogleggen van polders om tot zaagmolens. Een innovatie die de Hollanders veertig keer productiever maakten in de scheepbouw. We konden in negen maanden een nieuw schip bouwen. Sneller dan wie ook. Innovatie, lef en ondernemerschap brachten ons voorspoed. Totdat rijke kooplui 150 jaar later zagen dat Engeland en Frankrijk innovatiever waren en hun geld daar beter rendeerde. Innovatie en welstand kwamen hier op achterstand. De Gouden Eeuw ging uit als een nachtkaars. Tegenwoordig steken onze pensioenmaatschappijen het geld in zwerfkapitaal om elders meer winst te maken. Als de geschiedenis zich herhaalt en onze maatschappij niet met lef investeert, laat zich raden wat de gevolgen zijn. Daar gaan we wat aan doen.

Het begint met inzicht in de technologische ontwikkelingen en waar innovaties zijn. Het laatste decennium heeft de micro-elektronica zich ontwikkeld tot nano-elektronica. Allerlei huis-tuin-en-keukenproducten worden microsystemen. Dit is mogelijk met productjes die zo klein zijn dat ze niet meer met goedkope Chinese handjes, maar alleen met hightech productiemachines kunnen worden gemaakt.

Laten wij in West-Europa nu net beregoed zijn in het maken van dergelijke productiemiddelen. Sterker nog, Duitsland en Frankrijk mogen dan goed zijn in de auto of het vliegtuig, wij Nederlanders en Vlamingen zijn op ons sterkst als het hele complexe machines zijn. Bedrijven als ASML, Assembléon, Bronkhorst, FEI en OTB zijn allemaal wereldtoppers die het complexe deel beheersen en een consortia van toeleveranciers achter zich hebben staan.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content