Hightech viltje bestelt nieuw biertje


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Andreas Butz van de universiteit van München en Michael Schmitz van de universiteit van Saarland komen met een interactief bierviltje. Met dit bierviltje kunnen cafébezoekers automatisch een nieuw biertje bestellen. De urgentie van de bestelling is aan te geven door de wijze waarop de bezoeker op de sensor van de mat ’tikt‘. Volgens de uitvinders is het apparaat ook in te zetten bij diverse kroegspelletjes. Door het glas wel of niet op te tillen kan de bezoeker bijvoorbeeld de waardering voor de karaoke-artiest aangeven. Ook kan de bezoeker op deze manier tijdens voetbalwedstrijden meestemmen over de besluiten van de scheidsrechter.

Het idee is bij Butz en Schmitz ontstaan vanuit het onderzoek naar embedded interacties welke verankerd is in de alledaagse activiteiten en de interactie met computers welke verankerd is in alledaagse objecten. Het bierviltje bestaat naast de traditionele absorberende bovenlaag uit een platte elektronische plaat. In deze plaat zit een gewicht- en bewegingsensor verstopt die reageren op het gewicht van het glas en de positie en beweging van het kartonnen viltje op de basisplaat. De sensoren geven hun waarnemingen met een RF-signaal door aan het basisstation welke in verbinding staat met een computer achter de bar waar ook de analyse van de data plaats vindt.

Het geheel weegt 110 gram en kan enkele uren werken op een oplaadbare batterij. De hardware kost momenteel 100 dollar per stuk, maar de verwachting is dat dit onder de 10 dollar zal zakken bij levering in grote hoeveelheden.

Nooit meer een leeg glas