Opinie

Hightech autarkie

Joost Backus
Leestijd: 3 minuten

’Angst essen Seele auf‘ is een film van Rainer Werner Fassbinder over een relatie die door de maatschappij niet werd getolereerd en door cultuurverschillen aan zijn einde kwam. Angst en verschillen van inzicht knagen ook aan mijn ziel.

Je hebt geld op de bank, maar door een nachtvergadering van een aantal eurocraten ben je zomaar vijf of tien procent van je spaarcentjes kwijt. Een notaris die krotten met enorme prijsverhogingen aan nietsvermoedende cliënten verkocht, mag nooit meer notarisje spelen maar wordt dezelfde dag nog kandidaat-notaris in zijn eigen maatschap, waarna hij lustig kan doorwerken. Woningbouwverenigingen die met miljarden speculeren. Mafkezen die Nederland 1 eens lekker gaan vernieuwen, het nu NPO 1 noemen en dan een prijskaartje opgeven van maar twee ton, terwijl de werkelijke kosten van alle veranderingen – van bankrekening tot website – veel en veel hoger liggen. We worden voor de gek gehouden waar we bij staan en de gekte neemt hand over hand toe.

En de overheid? Die trekt haar handen overal van af. Energie, openbaar vervoer, thuiszorg, water, alles gaat naar commerciële molochs die vrijwel geen concurrentie hebben. Het resultaat? Italiaanse rommel op het spoor die na een paar maanden van arren moede buiten dienst wordt gesteld. Daar hobbelen we dan in een aftandse stoptrein van Antwerpen naar Roosendaal. Wat een blunderaars moeten die inkopers zijn geweest. Wat staat ons allemaal nog meer te wachten?

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content