Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 2 minutes
Aankomende maandag wordt de eerste nanosatelliet van de Nederlandse startup Hiber gelanceerd met een raket van Spacex vanuit Californië. Een week later volgt het tweede exemplaar op een Indiase raket. De satellieten zijn bedoeld voor communicatie met iot-devices; met de eerste twee exemplaren wordt het vanaf begin 2019 mogelijk om een keer per dag een bericht door te sturen. Daarvoor hebben al vijfentwintig klanten getekend.
Update: de Spacex-lancering is uigesteld tot minimaal eind november.
Hiber werd halverwege vorig jaar opgericht, toen nog onder de naam Magnitude Space. In het najaar opende het een r&d-centrum in Delft en veranderde het zijn naam in Hiber. Het bedrijf is een van de vele startups die een satellietcommunicatienetwerk voor iot-devices aan wil leggen. Dankzij de unieke eigenschappen van het iot kan dit een stuk goedkoper dan traditionele satellietcommunicatie. Zo is het voor veel iot-devices niet nodig continu in verbinding te staan, en gaat het vaak om slechts hele kleine beetjes informatie. Daar staat tegenover dat energiegebruik zeer beperkt moet zijn.

Wanneer continue verbinding vereist is, moeten de kunstmanen in een relatief langzame baan op een hoogte van tienduizenden kilometers geplaatst worden, boven de evenaar. Maar doordat verbinding voor iot-devices slechts sporadisch vereist is, is het ook mogelijk om satellieten in een veel snellere baan van slechts een paar honderd kilometer hoogte te gebruiken. Deze banen zijn veel goedkoper om te bereiken en vereisen lagere zendvermogens, wat weer eenvoudigere satellieten en lager batterijgebruik mogelijk maakt.
Deze satellieten zijn bovendien zo klein dat ze geen eigen dure lancering nodig hebben, maar een raket kunnen delen met anderen. Met de Spacex-missie van aankomende maandag gaan kunstmanen van bijna vijftig verschillende klanten mee. Bij de Indiase raket kan Hiber meeliften op de lancering van een aardobservatiesatelliet.
Hiber wil in totaal 48 nanosatellieten in een baan om de aarde brengen, die elk zestien keer per dag een rondje rond de aarde draaien. Om het netwerk te gebruiken, kunnen klanten een zendmodule kopen, die zichzelf alleen aanzet wanneer satellieten overkomen. De batterij gaat daardoor zo’n tien jaar mee, belooft Hiber. De satellieten sturen de opgevangen gegevens door wanneer ze over de grondstations van Hiber in Delft of Spitsbergen komen, van waar ze ontsloten worden via het internet.