Redactioneel

Het Philips-juk

Nieke Roos is hoofdredacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Dat Philips veel goeds heeft betekend voor de laaglandse hightech staat buiten kijf. Veel van de producten waarmee onze technologiebedrijven tegenwoordig de wereld veroveren, hebben hun wortels in het elektronicaconcern: de elektronenmicroscopen uit Acht, de chips uit Nijmegen, de lithografiemachines uit Veldhoven, de röngtenanalyse-instrumenten uit Almelo en de signaalapparaten uit Hengelo, om er een paar te noemen. De logge organisatiestructuur heeft echter ook veel innovatie om zeep geholpen.

Beroemd ’slachtoffer‘ is BSO. In de jaren tachtig en negentig bouwde wijlen Eckart Wintzen zijn Bureau voor Systeemontwikkeling uit tot een van Neerlands meest succesvolle IT-ondernemingen, met duizenden medewerkers. Het geheim achter de groei: celdeling. Was een onderdeel eenmaal vijftig mensen groot, dan werd de boel opgesplitst en gingen de twee stukken in grote zelfstandigheid verder. In 1990 deed Philips zijn automatiseringsonderdeel Origin over aan BSO, om het fusiebedrijf BSO/Origin vijf jaar later weer terug te kopen en samen te voegen met zijn afdeling Communications & Processing in één grote onderneming van tienduizend werknemers wereldwijd. De celfilosofie werd hierbij langzaam verpletterd door de Philips-organisatie tot er niets meer van over was.

Het juk toont zich nog steeds een zware last, niet alleen binnen Philips. De hightechbedrijven die uit het elektronicaconcern zijn ontstaan, hebben behalve technologie vaak ook de cultuur en organisatiestructuur meegenomen uit de moederschoot. Eenmaal op eigen benen lijkt deze erfenis de verdere ontwikkeling eerder te belemmeren dan te bevorderen. Een efficiëntieverbetering op de werkvloer wordt dan volledig tenietgedaan door de bureaucratie hoger in de organisatie of een behoudende bedrijfsleiding laat een innovatieproject sneuvelen omdat doorgaan op de oude voet goedkoper is – op korte termijn.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content